Авторизация
 

У сталовай СУП “Чэрасы” горача і ў 10 раніцы

  Кажуць, мастак павінен быць галодным. Аграрыя, які з раніцы да ночы працуе ў полі, наадварот, трэба сытна накарміць. Наш карэспандэнт пацікавілася, як занятых на жніве забяспечваюць гарачым харчаваннем.

 Дзесяць гадзін раніцы. У сталовай СУП “Чэрасы” горача, але не ад промняў сонца. Прыродная спёка яшчэ не наступіла. У кухоннага работніка Кацярыны Сігавай і яе памочніцы Ганны Казловай шмат спраў. Многае ўжо зроблена, бо з паловы шостай на нагах.
У меню халаднік, пярлоўка са смажанай рыбай і яблычны кампот. Першае ўжо гатова і ахалоджваецца. Даварваюць кашу. Яшчэ неабходна ўкамплектаваць падвячоркі і раскласці абеды ў тэрмасы.


На пліце ў каструлі ёмістасцю 20-30 літраў варыцца кампот. На сёння даўно гатовы, а гэты неабходна ахаладзіць.
— Хлебаробы ў спёку любяць халодненькае. Тое, што бяруць з сабою раніцай, да абеда “закіпае”. Адным прывозім ваду, іншым наліваем у бутэлькі кампот або кісель. Кожны выбірае на свой густ.


  Дзяўчаты раскладваюць стравы па тэрмасах, фарміруюць падвячоркі, мыюць посуд. Здаецца, усё. Можна крыху адпачыць. Заадно прадэгуставаць, што атрымалася.


— Чагосьці не хапае, — прыдзірліва ацэньвае халаднік повар. Мы з Ганнай не пагаджаемся, смачна.
Пасля саліднай порцыі першага нават не бяромся за гарнір. Рыбу спрабую толькі з цікаўнасці: яе тут гатуюць асаблівым спосабам. Марынуюць з соусам, часнаком і прыправамі для засолкі, потым смажаць. Бяру рэцэпт на ўзбраенне! Запіваю прахалодным кампотам. Тое, што трэба ў такую спёку.


Неўзабаве дванаццатая гадзіна. Да сталовай пад’язджае пазадарожнік “УАЗ-фермер”. Ганна разам з вадзіцелем Пятром Чынікайла грузяць важкія тэрмасы ў салон. Неабходна накарміць 30 чалавек. Двое працуюць у полі, трое на сушылцы, яшчэ аднаго сустрэнуць на дарозе... Вось так і плануюць свой маршрут. Першы прыпынак — зернесушылка.


 Скіроўваемся ў дарогу, а Кацярына рыхтуецца да заўтрашняга дня. Працуе ў сталовай пяць год, дапамагае повару Таццяне Сцепулёнак. Цяпер замяняе калегу, пакуль тая ў водпуску. Звычайна Кацярына на раздачы, сёння яе абавязкі выконвае Ганна. Студэнтка біялагічнага факультэта Віцебскага ўніверсітэта імя П. М. Машэрава вырашыла падзарабіць падчас канікул. Таксама не навічок у кухоннай справе. Упершыню працавала тут два гады таму. Калі спатрэбіўся памочнік у сталовую, пытанняў, каго запрасіць, не ўзнікала.


  Пад’язджаем да сушылкі і аддаём хлопцу напакаваныя абеды. Неўзабаве “Фермер” імчыць далей па звілістай вясковай дарозе. Праязджаем Захарні і збочваем на поле, да нас ужо спяшаюцца два камбайны. Кіроўцы Анатоль Шокель і Леанід Вайцюль прымаюць міскі з халадніком. Яго гатовы есці хоць кожны дзень. Аднак у меню розныя супы: гарохавы, боршч, расольнік. На другое прапануюць бульбяное пюрэ, галубцы, кашы, гуляшы. Галоўная ўзнагарода для повара — пусты посуд і задаволеныя працаўнікі.


— Кормяць смачна? Порцыі хапае?


— Бачыце, папраўляемся, — жартуе Леанід. — Павары ў нас добрыя, гатуюць выдатна.
Падсілкаваўшыся, хлебаробы зноў скіраваліся на палеткі. Карэспандэнт — у рэдакцыю, а абедзенны экіпаж — далей па прасторах СУП “Чэрасы”. Каб на палях не засталося галодных працаўнікоў. 

Фотаматэрыял аўтара.

Алена ВАРОНІНА.

рейтинг: 
Пакінуць каментар
иконка
Каментаваць артыкулы на нашым сайце магчыма толькі ў плыні 360 дзён з дня публікацыі.
Мы ў сацыяльных сетках

  • да 2018
  • 2019
  • Камэнтуюць
  • Актуальна
  • Чытанае

Рэцыдыў

  • 09 ноябрь 2010, 11:17
  • 98 168
  • 0

Інвестыцыйны форум

  • 23 сентябрь 2011, 10:05
  • 85 504
  • 1

Злавілі рыбку, ды… залатую

  • 28 февраль 2011, 16:16
  • 79 850
  • 0

Пераброддзе 2012. Погляд вучонага

  • 31 август 2012, 15:19
  • 42 332
  • 0

  • 11 февраль 2011, 11:20
  • 41 085
  • 0

Кандыдатамі жадаюць стаць

  • 21 август 2012, 15:30
  • 36 434
  • 0

Вагон "вярнуўся"

  • 11 июнь 2013, 10:04
  • 0
  • 2

Пра тых, хто акты рэгіструе

  • 19 декабрь 2012, 09:24
  • 0
  • 2

Трагічны люты

  • 01 март 2011, 09:00
  • 25 579
  • 2
Курс валют у Міёрах
Святы
Праздники БеларусиБлижайшие праздники Беларуси

Православные праздникиБлижайшие православные праздники

Католические праздникиБлижайшие католические праздники

Именины 6 апреля 2020
Владимир, Захар, Мартин, Петр, Степан, Яков

Именины 5 апреля 2020
Алексей, Василий, Георгий, Илья, Макар, Сергей, Анастасия, Варвара, Лидия, Пелагея

Госці краін

free counters
Партнеры сайта